Cât de tare s-ar putea răspândi noul virus: 1 din 5 oameni de pe planetă ar putea avea simptome grave
După o perioadă mai lungă de lumătate de an, criza încă nu s-a terminat, iar noul virus încă se răspândește zilnic la și mai multe persoane de pe planetă.
Multe țări au adoptat măsuri de relaxare a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Totuși, asta nu înseamnă că situația e prea roz. De altfel, statele lumii continuă să aibă noi cazuri de persoane confirmate cu COVID-19 fiecare zi. În România, de exemplu, 17 iunie este a treia zi consecutivă în care numărul de persoane infectate crește: în 15 iunie am avut 166 de noi infectări, în 16 iunie au fost 250 de cazuri, iar în 17 iunie am avut 345 de persoane confirmate cu noul virus.
În plus, situația s-ar putea agrava odată cu venirea sezonului rece. Experții avertizează și asupra unui al doilea val de îmbolnăviri, care pare că ar urma să se suprapună epidemiei de gripă din fiecare sezon.
Pe măsură ce cazurile de coronavirus din întreaga lume continuă să crească, cercetătorii au publicat un nou studiu care arată câți oameni din populația planetei ar putea ajunge, de fapt, să se infecteze cu SARS-CoV-2.
Cât de tare s-ar putea răspândi noul virus în lume
O echipă internațională de oameni de știință a lansat noi cercetări în jurnalul medical The Lancet, care cuantifică numărul persoanelor cu cel mai mare risc pentru a dezvolta cele mai grave sau chiar fatale forme ale coronavirusului, în absența unui vaccin.
Pe scurt, această echipă de cercetători din Statele Unite, Marea Britanie și China a stabilit că aproximativ 1,7 miliarde (echivalentul a aproximativ 20% din populația globală a planetei prezintă un risc ridicat de a experimenta cele mai grave simptome asociate cu virusul. Vorbim astfel de 1 din 5 persoane care sunt predispuse la simtome severe ale virusului, cu posibile consecințe fatale.
După cum s-a mai spus, acest lucru poate fi influențat de mai mulți factori, în ceea ce privește noul virus. În raport, oamenii etichetați ca având un potențial risc crescut ar avea cel puțin o altă afecțiune, cum ar fi diabetul, boli renale cronice sau boli cardiovasculare. Aceste condiții provin din cercetările derivate de la oficialii de sănătate publică din SUA și Marea Britanie, pe lângă cele ale Organizației Mondiale a Sănătății.
America de Nord ar uma să fie foarte afectată. Aici, aproximativ 28% din populație (104 milioane de oameni), se află în categoria menționată anterior. Totuși, studiul menționează că cea mai afectată regiune este chiar Europa. Aici, 31% din populație este clasificată ca fiind cu risc crescut pentru un caz sever de coronavirus.